Gietijzeren theepotten – de Tetsubin

De Tetsubin, de Japanse theepot

De Tetsubin is een Japanse gietijzeren theepot (ketel) die herkenbaar is aan zijn grote hengsel die kruislings over de pot heen hangt.

Waarom een tetsubin gebruiken in de 21e eeuw? Omdat ze zo mooi zijn! Echter het belangrijkste voordeel van het gebruik van een Tetsubin is dat er ontzettend lekkere thee uitkomt, mede omdat het gietijzer het aroma en de geur van de thee opneemt na herhaald gebruik. Een Tetsubin is uitermate geschikt voor het gebruik van losse grove thee echter niet voor theepoeder zoals Matcha.

Onderhoud van uw theepot Spoel de pot na gebruik om met warm water en terwijl de theepot nog warm is droog deze van binnen en buiten met een zachte doek. Laat geen water in uw theepot staan en gebruik nooit zeep, harde borstels of schuursponsjes.

Mijn theepot gaat roesten, wat nu? Geen probleem, deze roest is niet giftig en volkomen ongevaarlijk, u kunt uw theepot dus gewoon blijven gebruiken. In Japan geeft men zelfs de voorkeur aan de smaak van thee uit een verroestte Tetsubin! Het looizuur in de thee reageert met de roest en vormt daardoor een natuurlijke afdichting waardoor nieuwe roest wordt voorkomen. Als je toch de roest wilt weghalen dan kan dat. Borstel eerst de roest weg met een zachte borstel en vul daarna de theepot met heet niet-kokend water en theeblaadjes. Laat de theepot 20 minuten staan. Gooi de thee weg en spoel de pot om met warm water. Droog de theepot met een zachte doek. Roest aan de buitenzijde van de theepot kunt u ook behandelen. Neem natte theeblaadjes en wikkel deze in een doek en dep daarmee de roestplekken. Nadat de plekken droog zijn kunt u ze eventueel insmeren met wat (olijf)olie.

Belangrijk:
Gebruik de theepot niet om water in te verwarmen en zet uw gietijzeren theepot nooit op een warmtebron. Gebruik altijd heet niet-kokend water in uw theepot, zowel voor het zetten van de thee als voor het schoonmaken.

Theepotten worden verstuurd in een pakket, kosten €6.75.